Vragen? 089/41.49.12

Hoe kies je de juiste voetbalschoenen

 

Hoe kies je de juiste voetbalschoenen?

De kleren maken de man. Maar als het om voetbal gaat, zijn het de voetbalschoenen die de man (of vrouw) maken. Er zijn een aantal factoren waarmee rekening gehouden moet worden wanneer men op zoek gaat naar nieuwe voetbalschoenen, zoals ondergrond, materiaal, speelstijl, pasvorm, prijs etc.

 

Ondergrond

FG (firm ground) – De FG-schoenen voor op natuurgras is de meest voorkomende voetbalschoen. Het is een allround schoen die voornamelijk op natuurgras gebruikt wordt maar voor de meeste velden geschikt is. Het is wel zo dat de noppen iets sneller zullen afslijten als er op kunstgras gespeeld wordt. Bij nat weer is de FG-schoen niet ideaal.

AG (artificial grass) – De noppen van de kunstgrasschoenen zijn iets anders in vergelijking met die van de FG. Ze zijn korter, voor een verbeterde balans en ze zijn hol, waardoor ze de hitte die door wrijving is ontstaan kunnen ventileren. Ook is de zool steviger om de harde klappen op te vangen, waardoor je op termijn minder last van je gewrichten zult krijgen. 

SG (soft ground) – De SG-schoen is een aanrader voor op zachte en modderige velden. De noppen zijn langer en zorgen voor meer grip op het veld. Vaak kunnen deze (ijzeren) noppen ook verwisseld worden met langere ijzeren of rubberen noppen. SG-schoenen mogen nooit op kunstgras gebruikt worden. 

TF (turf)Turf voetbalschoenen hebben een stevige rubberen zool met 40+ kleine nopjes. Deze schoenen zijn geschikt voor verschillende ondergronden, zoals kunstgras, natuurgras en turf/hardcourt. De vele kleine nopjes zorgen voor een goede grip bij diverse weersomstandigheden. 

IC (indoor courts)IC schoenen hebben een gladde zool die geen strepen nalaat op een sportvloer. De gladde rubberen zool zorgt voor een uitstekende grip in de zaal.  

Materiaal

Leer – Dit materiaal biedt normaal gezien het beste comfort voor de meeste mensen. Lederen voetbalschoenen worden ofwel van kangeroeleer of kalfsleer gemaakt. Het kangeroeleer is veel soepeler maar is minder duurzaam door de zachtheid van het leer.  Lederen schoenen gaan de vorm aannemen van de voet en nog uitzetten. Hier moet zeker rekening mee gehouden worden bij het kiezen van de juiste maat. Deze schoenen vereisen wel iets meer onderhoud, nl. regelmatig invetten met ledervet tegen uitdroging. Op kunstgras is dit type schoen niet aan te raden door de snelle slijtage van het leer. Enkele voorbeelden van lederen schoenen zijn Nike Premier, Nike Tiempo, Copa Mundial en Puma King.

Synthetisch – Dit type schoenen wordt de laatste jaren steeds populairder. Voornamelijk door de duurzaamheid en het lichte gewicht. Het vraagt minder onderhoud dan een lederen schoen en kunnen ook beter tegen slecht weer. Ze bieden wel minder demping en gaan zich niet vormen naar de voet. Synthetische schoenen zijn terug te vinden in iedere prijscategorie. Voorbeelden hiervan zijn Nike Phantom GT Academy FG/MG, Adidas Predator 20.0 FG en Puma Ultra 1.1 FG/AG. 

Geweven – Merken zoals Adidas en Nike gebruiken voor hun topmodellen regelmatig geweven materiaal. Denk maar aan Primeknit van Adidas of Flyknit van Nike. Dit zorgt voor een sokachtige fitting en een goed balgevoel. Voorbeelden van geweven schoenen zijn Adidas X Ghosted.3 FG en Nike Superfly 7 Pro FG.

 

Speelstijl

Snelheid – Een snelle schoen is licht in gewicht en heeft voldoende grip. De noppen zijn zo gevormd dat ze voor een goede grip zorgen die omgezet kan worden in snelheid. Voorbeelden van dit soort schoen zijn Nike Mercurial en Adidas X.

Controle en grip – Een schoen die optimale controle en grip biedt, is een schoen die meestal van synthetisch materiaal gemaakt is en zowel ronde als langwerpige noppen heeft. De Adidas Predator is ontworpen om aan deze kenmerken te voldoen.

Behendigheid – Een schoen die ontworpen is voor de behendigheid van de speler heeft ronde noppen. Dit zorgt ervoor dat er snel gewisseld kan worden van richting en is dus ideaal voor snelle bewegingen. De Adidas Nemeziz is een voorbeeld van zo’n schoen.

Comfort – Comfort is voor iedereen anders maar een comfortabele schoen is voor velen nog steeds een zachte, lederen schoen. Hoewel de synthetische premium modellen van Nike en Adidas ook steeds meer inspelen op comfort en gevoel. De Nike Premier en Adidas Copa Mundial zijn voorbeelden van zachte, comfortabele lederen schoenen. De Nike Mercurial Vapor 13 Elite FG is dan weer een voorbeeld van een comfortabele synthetische schoen.

 

Pasvorm

Elke voet is anders, zowel in de lengte als in de breedte. Net zoals in gewone schoenen is er bij voetbalschoenen ook een onderscheid tussen bredere modellen en smallere modellen. De meeste merken hebben zowel smalle als brede schoenen in hun assortiment.

Brede schoenenNike Tiempo, Nike Mercurial Vapor 13 Academy FG, Adidas Copa en Predator en Puma Future.

Smalle schoenenAdidas X en Nemeziz en Nike Mercurial Vapor 13 Pro FG

 

Prijs

Voor elk budget is een ideale voetbalschoen te vinden. De grotere merken (Nike, Adidas en Puma) hebben dezelfde modellen in verschillende prijssegmenten. 

Minder dan 80 euro – Vooral voor de fun waarbij de technische achtergrond en prestaties van minder belang zijn.

Tussen de 80 en 150 euro – Deze schoenen bestaan niet uit het beste materiaal of uitgerust met de laatste technologieën maar zijn de beste keuze als men kijkt naar prijs-kwaliteit. Ze leveren iets minder goede prestaties dan de premium modellen maar zijn in sommige gevallen wel duurzamer.

Meer dan 150 euro – Indien prestaties en soepelheid van groot belang zijn, wordt er best gekozen voor een model uit de hogere prijsklasse. Deze modellen zijn ontwikkeld om de best mogelijke prestatie te leveren, en niet om het langst mee te gaan.

 

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van voetbalschoenen is een goed onderhoud nodig. Een leren voetbalschoen heeft bijvoorbeeld meer onderhoud nodig dan een synthetische of geweven schoen. Wil je hierover meer te weten komen, hou dan zeker onze Facebook in het oog!